Visszérrel


Szöveg: Kalla TímeaDr. Bányász Zsolt Nehézláb-érzés, látható visszerek, vajon sportolhatunk ilyen tünetek mellett?

Amit a visszérről érdemes tudni...

Futóként kezdetben csak a megfelelő futócipőre figyelünk, ám visszérrel előkerülnek a kompressziós szárak, és zoknik, szeretnénk késleltetni az izmok fáradását vagy visszérrel lábainkat szeretnénk kímélni. Visszérrel Zsolt sebész t kérdeztük a visszér-problémákról, hogy tehetünk-e bármit a visszér esetleges megelőzése érdekében, és arról, hogy amatőr sportolóként, futóként milyen regenerációs visszérrel alkalmazását ajánlja.

Mutass jó példát! Visszérrel mit ér a női láb?

Mit kell tudni a visszérről, kiknél alakul ki? Vannak-e hajlamosító tényezők?

  • Ön melyik visszér problémától szenved? - Medicover
  • Hasznos Visszér A visszerek az érrendszeren belül a hajszálér-rendszertől a szív jobb feléig tartó erek rendszerét alkotják.

Nagy vonalakban visszérrel mondhatnám, hogy a visszér örökletes, de hogy hatékony krémek a visszér ellen a meghatározást, azt mondom, hogy a kötőszöveti gyengeség az, ami öröklődik, és ennek a része az, ami az alsó végtagon jelentkező visszerességért felelős. Ezért a hozzám forduló betegektől mindig azt kérdezem meg először, hogy az édesanyjukra vagy az édesapjukra hasonlítanak-e, és annak a szülőnek van-e visszere, mert akkor nem meglepő, hogy neki is az van, sőt, az ő leszármazottai is küzdhetnek majd efféle problémával.

Ez tehát nem egy megelőzhető betegség, a kérdés csupán visszérrel, hogy mikor visszérrel.

visszér kezelése anapa ahol a visszér kezelése ár

Van, akinél már gyermekkorban megmutatkoznak a visszeres tünetek. Persze, igen, vannak hajlamosító tényezők is, ilyen a családon belüli halmozódáson kívül például a tartós ülő vagy állómunka, illetve a visszérrel életmód, a helytelen táplálkozás és a túlsúly, továbbá a nagy meleg, a hormonális változások, a visszérrel szedése, és a székrekedés.

Miért fájhat a lábszárad, ha futsz?

Visszér: okok, tünetek és kezelési módok

A nők a terhesség és az egyéb hormonális változások miatt hajlamosabbak erre a problémára? A nők nem hajlamosabbak a visszerességre, ezt le kell szögeznünk.

visszérrel visszérerősítő visszér

Viszont a terhesség során a növekedő magzat a kismedencében egyre jobban összenyomja a mélyvénákat, ezért az alsó végtagok felől a szív felé nehezebben folyik el a vér. Terhességben az ösztrogén és progeszteron vér-szintje is megemelkedik, ami vénás tónus csökkenést és az artériás és vénás összeköttetések megnyílását okozza.

Ha a nő a terhesség előtt nem küzdött visszerességgel, akkor visszérrel várandósság alatt kialakult visszereket nem szoktuk megoperálni - ha visszérrel nem veszélyezteti az anyát - mert lehet, hogy a szülés után csökkennek a tünetek, sőt visszérrel vissza is fejlődhetnek is a visszerek.

Más kérdés, ha valaki visszérrel küzd már a terhessége előtt: ez az állapot egyértelműen romlani fog a terhesség során, ezért érdemes még gyermekvállalás előtt megoldani ezt a problémát.

Amit a visszérről sportolóként tudni érdemes

Ha visszérrel mégsem következik be, és visszérrel terhesség alatt fennáll a mélyvénás beömlés előtti felületes vénás trombózis veszélye, visszér krém kezelés fordulhat elő, hogy a másállapot alatt is műtétre kerül sor. Milyen fajtái vannak a visszérnek?

a perineum visszér

A visszérbetegségnek öt fajtát sorolják fel a tankönyvek. A látható, felszínes vénás rendszernek két nagy vénája van, visszérrel egyik a bel-bokánál indul, majd végigfut a láb belső oldalán, és a lágyékhajlatban ömlik be a mélyvénába, a másik a kül-boka visszérrel indul, és a térdhajlat felett ömlik visszérrel mélyvénába.

Ezen vénák megbetegedése esetén beszélünk törzsvisszerességről. Vannak ezen kívül mellékági visszerek, perforáns felszínes és mélyvénát összekötő visszerek, retikuláris bőr alatti visszerek, valamint intradermális pókláb-szerű, bőrben futó kicsiny visszerek.

visszér és jess plus pumpáló kaviár visszér

A törzsvisszerességet műtéti úton lehet megszüntetni, erre különböző módszerek vannak. A hagyományos műtéti úton való kitépés, a fagyasztás kryo terápiaaz égetés RF vagy lézer. Ezek jobbára még mindig véres beavatkozások. A klasszikus műtéteken túl visszérrel már van egy teljesen kíméletes módszer is, amit egyébként a  Róbert Károly magánkórházban is végzünk, a ragasztásos visszérműtét.

Kapcsolódó cikkünk

Ilyenkor a lábszáron megszúrjuk a fő vénát, a tűn keresztül fém drótot, tágítót majd egy katétert vezetünk föl, visszérrel belül toljuk fel a munka-katétert, melyen keresztül steril ragasztót juttatunk a vénába, összeragasztván a fővénát. Ennek hatására a lábszáron látható visszerek jelentős része összeesik.

Nemcsak kozmetikai probléma! A bőrön áttűnő és kissé kiemelkedő vénáid csak jelzések, idővel akár komoly problémákhoz vezetnek. Nézzük az okokat, szövődményeket és a megoldás lehetséges útjait.

Ez visszérrel módszer kíméletes, gyors, a betegen nem keletkezik vágás, nem kell rugalmas pólyát használnia, nem lesznek véraláfutásai, nincs varratszedés, sőt, egy órán belül a saját lábán távozhat a kórházból. A kisebb, más típusú visszereket szklerotizálni szoktuk.

A visszérbetegség előfordulása

Itt kicsiny tűvel olyan anyagot juttatunk be visszérrel felszínes vénákban, mely trombózist vált ki. Nem kell tartani ettől a visszérrel, mert ezekből a felszínes trombusokból nem alakul ki tüdő embólia, ellentétben a mélyvénás trombózissal.

Milyen tünetekre legyünk figyelmesek saját visszereinkkel kapcsolatban?